De werkzaamheden aan de klok in de kerk van De Waal zijn afgerond. Het was niet meer veilig om de klok te luiden bij een begrafenis of andere gelegenheid. Simon Laudy van klokkengieterij Reiderland heeft de werkzaamheden uitgevoerd. Orgelkenner en beiaardier Arie Abbenes was erbij.

Toen de klok op de vloer stond waren Arie en Simon in de gelegenheid om de klok beter te bestuderen. Het is een ongestemde klok met sierringen op de lip, de faussure, de flank en de schouder, echter zonder opschrift, jaartal, gietersnaam en ornamenten. Op de kroonarmen zijn aardige manskopjes afgebeeld. Door herhaalde schilderbeurten zijn die vaag zichtbaar geworden. Op grond van deze kenmerken en het klokprofiel veronderstellen wij dat het hier een Amsterdamse klok uit de late 17e eeuw betreft. Over de naam van de klokkengieter moeten wij gissen, maar Jan Albert de Grave, Claes Noorden of Claude Fremy komen in aanmerking.

Er zijn heel wat werkzaamheden (vakkundig) uitgevoerd. Een paar voorbeelden. Het luidwiel is vervangen door een luidstok. Het “over de kop trekken”, dat veelvuldig voorkwam, is nu niet meer mogelijk. Ook werden beide lagers met nieuwe bouten en moeren vastgezet op de draagbalken. Aan één zijde waren de moeren verdwenen.

Deze historische klok kan weer veilig geluid worden. Het geluid is bovendien zeer aangenaam geworden.