Zusterlief Broederlief

Het Zonnelied van Franciscus van Assisi in het Hoonder kerkje en de Hoeksteen

Franciscus van Assisi was een monnik wiens leven eeuwen later nog inspireert. Hij kwam op voor de armen, leefde met hen samen, schreef het Zonnelied (waarvan meerdere bewerkingen in het Liedboek staan) en sprak, zo zegt men, met de dieren. 4 oktober Dierendag heeft met hem te maken, het is zijn zogenaamde naamdag. Het door hem geschreven Zonnelied gaat over de onderwerpen zon-maan-water-vuur-wind-aarde-dood.

In september en begin oktober zijn er meerdere activiteiten rond dit onderwerp. Het programma ziet er als volgt uit:

Tentoonstelling in De Hoeksteen van 1-9 tot en met 4-10

Net als twee jaar geleden hangen er schilderijen in de Hoeksteen die gemaakt zijn door Jeltje Hoogenkamp, die veel christelijk geïnspireerd werk voor kerken en over christelijke thema’s maakt. Naast deze werken hangen gedichten uit het boekje Zusterlief Broederlief. Het boekje is ook te koop.

Zeven Texelse kunstenaars hebben een gedicht uit dat boekje gekozen en daarbij een kunstwerk gemaakt. Ook die zijn te zien in de Hoeksteen. Vanuit onze gemeente doen Willy Plug en Gerdie Grabowski mee.

 

Activiteiten in het Hoornder kerkje

  1. Tijdens de periode van de tentoonstelling hangen er twee schilderijen van Jeltje Hoogenkamp in de kerk, naast de dubbele deuren waar nu sleutels/kruisjes hangen.
  2. Anne zal tijdens de kerkdiensten van 6 en 27 september aandacht aan de thematiek schenken. Misschien kan er in de kerkdienst van 13 september, als er een gastpredikant is, ook nog e.e.a. gebeuren, maar dat is op dit moment nog niet zeker.

 

Afsluitend concert, voordracht en boekpresentatie

Op 4 oktober (dierendag) is er ’s middags een concert waaraan Arie Abbenes en Ria en Jaap van der Slikke meewerken. Fiet van Beek en Alfred Valstar zullen dan gedichten voordragen en Fiet presenteert haar boekje Meer dan je zou denken. Om en nabij het kerkje van Den Hoorn. Het bevat gedichten over de begraafplaats rond het kerkje. Ze is eraan begonnen toen ze nog in de pastorie vertoefde. Aanvang van het concert is 15.30 uur. Daarvoor en daarna zijn de Texelse kunstenaars aanwezig om hun werk toe te lichten.